Ik gun alle slachtoffers van geweld, mishandeling en verwaarlozing dat ze hun kracht gaan voelen. Maar als je altijd gehoord en gevoeld hebt dat je niks waard bent is het verschrikkelijk moeilijk om een positief zelfbeeld op te bouwen. Je hebt immers weinig anders gehoord dan dat je dom, of dik, of lelijk of een verschrikkelijk vervelend kind was, alleen maar goed voor seks of om een rotbui op af te reageren.
En als je dan jezelf los gemaakt hebt, dan sta je in de buitenwereld, waar je vrienden en vriendinnen maakt, werk vindt en waar je eigenlijk niet weet waar je aan toe bent. Vertrouwen is moeilijk, dat heb je afgeleerd. Toch telkens vinden we vriendinnen, collega’s, therapeuten waar we vertrouwen in krijgen, bijna tegen onze wil, tegen beter weten in.
Want er zijn altijd stemmetjes die zeggen: ze vinden je niet echt aardig, ze willen vast iets van je, ze gaan je in de steek laten, ik ben toch niks waard. Het kost tijd, heel veel tijd om dat zelfs maar te durven uitspreken. Het kost nog meer tijd om echt dieper vertrouwen te krijgen, vertrouwen in de ander en jezelf.
En voor elk slachtoffer geldt, dat op een dag een persoon die je vertrouwt, waarvan je gelooft dat ze je echt aardig vinden, waarbij je je onzekerheid kunt laten zien en langzaam mag genezen, juist die persoon laat je dan alleen.  Of ze nou gaan verhuizen, of een relatie krijgen en minder tijd voor je hebben, of ze nou zeggen dat het ze teveel wordt of dat ze niks meer van zich laten horen, het doet mega zeer.
Want het lijkt of niemand te vertrouwen is, nooit meer. En dat is een verschrikkelijk gevoel, een gevoel dat je kent van vroeger.
Mensen die het niet zelf kennen, die snappen vaak niet hoe belangrijk het is dat je je onzekerheid mag uitspreken, dat je mag zeggen dat keuzes maken moeilijk is, dat je heeeeeel vaak moet horen dat je er mag zijn, dat je aardig bent en slim en mooi en een fijn en waardevol mens. Het duurt lang, voor het aanslaat, voor je maar zelfs voor een heel klein stukje gaat geloven dat je wat waard bent en dat mensen je graag zien.
Het vraagt veel inzet en moed en doorzetten van iedereen, van de slachtoffers maar ook van de vriendinnen en vrienden, therapeuten en andere mensen die zich ongetwijfeld nogal eens ergeren aan het voortdurend vragen om bevestiging. Maar ik hoop dat jullie volhouden, slachtoffers en alle mensen die om een slachtoffer geven.

Want als het dan gebeurd, als je dan zover bent dat je kunt geloven dat je het waard bent en dat je er mag zijn, dan mag je gaan stralen, dan ga je je kracht voelen.

 

 

Vorig stukje
Volgend stukje