Het soort teksten als op het plaatje, heb ik dus mijn leven lang geloofd. Ik heb er naar geleefd, was er van overtuigd dat het echt zo was, sterker nog, dat ik nare dingen móést mee maken, dat verdriet en pijn me zouden helpen te groeien en dat dat nou eenmaal bij mijn leven hoort.  
Het was mijn leidraad, mijn houvast, mijn zingeving aan wat ik allemaal meemaakte. Ik accepteerde alle negatieve ervaringen met dankbaarheid over de les die ik daarmee mocht leren. Een ja, ik heb er bakken van geleerd. Ik heb mijn nare ervaringen verwerkt, heb me cognitief, mentaal, sociaal, emotioneel en spiritueel ontwikkeld. 
Helemaal prachtig dus.
Maar….. ik was op een bijscholingsweekend. Van Touch of Matrix. Een geweldig weekend waarin ik veel geleerd heb, veel mooie behandelingen heb mogen zien. En daar ging het op een bepaald moment over innerlijke overtuigingen. Innerlijke overtuigingen zijn die overtuigingen die je ingegeven zijn door de omgeving maar die je soort van geadopteerd hebt zodat ze helemaal jouw overtuigingen zijn, zo vastgebakken als aangebakken spek in een oude pan.

 We mochten zelf een aantal dingen aankruisen en kregen daarvoor een handige lijst. 
Voorbeeldjes:
* als je voor een dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje
* ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet mooi genoeg
* het is beter te zwijgen over nare dingen
* wees maar lief
* niet lullen maar poetsen
* ik moet alert zijn er kan altijd iets onverwachts, iets naars gebeuren
*jij kan ook niets
Ik heb er wat aangekruist die ik later toch weer veranderde want ik voel ze niet meer zo. Jij ben niet goed genoeg stond er als laatste en die mocht nog even blijven staan want in slechte dagen komt die soms nog om de hoek. De rest mocht dus weg. Zit ik tevreden naar mijn lijstje met 1 zin te kijken en opeens drijft er iets boven wat me verwarde. De innerlijke overtuiging die me het meest dwars zit op dit moment, is er een die ik zelf gemaakt heb.
Degene die ik zelf gebakken heb ging over dat ik mocht leren wat werkelijke compassie is en dat ik dat alleen kon leren door nare ervaringen op te doen en zo te voelen wat anderen in die situatie mee maken. 
Dat was achteraf wel een heel strenge. Ik heb veel meegemaakt, ik heb veel geleerd over compassie en ja, het meeste via niet fijne ervaringen. Ik ben er van gegroeid, dat is echt duidelijk. En de laatste jaren mocht ik ook fijne dingen ervaren. Maar, mijn uitgangspunt bleef dat ik alleen compassie kon leren via nare ervaringen. 
Tijdens het lezen van de vele innerlijke overtuigingen waar ik al afstand van genomen had werd me opeens duidelijk dat deze laatste, zo diep zittende overtuiging de wortel was van lichamelijke problemen die ik had. Ik besloot dat ik er wat aan wilde veranderen. Een afspraak met een andere Touch of Matrix therapeute was snel gemaakt en vandaag was ik daar. Eigenlijk had ik meer drama verwacht, meer tranen, meer worsteling met loslaten. Het ging vrij gemakkelijk, ik was er echt klaar voor. We hebben in pittig tempo heel wat dingen de revue laten passeren en het mooie was dat de negatieve beelden die ik voor me zag bij de problemen, steeds nu een positief beeld werden als het klaar was. Mooie plaatjes, leuke gevoelens en vooral veel lachen.
Bij elk deel wat klaar was viel er een last van me af, kon ik patronen loslaten en werd ik steeds blijer. Ik ben er zeker van dat ik die oude overtuiging los gelaten heb, in dankbaarheid voor wat ik er van leerde, en met vertrouwen in de toekomst.
Ik ben zogezegd klaar voor groeien in vrijheid, met fijne ervaringen en heel gemakkelijk.

 

 

Vorig stukje
Volgend stukje